Vogelhuisjes

Het kan haast niet anders of elke golfspeler moet wel eens een vogelhuisje hebben gezien op de golfbaan: er hangen er namelijk maar liefst zo’n 80 stuks. Ze zijn er in alle soorten en maten, sommige mooi versierd, en dat vraagt om een toelichting. Een toelichting die gegeven wordt door de maker van al die huisjes, Jan de Romph. Jan vertelt dat hij 16 jaar geleden de zorg voor de huisjes heeft overgenomen van Ennie Mastenbroek. Er hingen toen circa 15 huisjes. In de loop der jaren is het bestand uitgegroeid tot het huidige aantal. Op deze kaart is te zien waar de vogelhuisjes hangen.

Er zijn huisjes van hout,trespa, kunststof pijp en één van composietmateriaal. Voor de meeste vogels maakt het materiaal van de woning niet zo veel uit, wel belangrijk vinden zij de vliegopening. Omdat iedere soort een bepaalde diameter van het vlieggat verkiest, zijn er huisjes gemaakt met een vlieggat variërend van 28 tot 40 millimeter. Op bijgevoegde afbeelding is te zien welke diameter geschikt is voor welke soort vogel. Ook willen vogels graag droog zitten, daarom hebben de meeste huisjes een afdakje. Roodborstjes hebben een voorkeur voor een open kasje. Er is één kast met het uiterlijk van een uil (zie foto), maar daar laten de kleine vogeltjes zich niet door bedotten: het huisje wordt gewoon gebruikt.

Grote bonte spechten hakken, geheel naar hun aard, huisjes open op zoek naar voedsel of om hun territorium te markeren. Jaarlijks moeten er zo’n zes tot acht huisjes worden gerestaureerd of vernieuwd. Lou Wisse heeft destijds enkele huisjes gedoneerd die zijn gemaakt van red-cederhout. Het zijn prachtige huisjes maar red-cederhout is een vrij zachte houtsoort en derhalve niet echt spechtbestendig. Dit is de reden waarom enkele kasten van trespa zijn gemaakt, deze zijn wel specht-proof. Ook kunststofpijp blijkt bestand tegen spechten. De nieuwste huisjes zullen worden gemaakt van een harde houtsoort (beschoeiinghout). De toekomst zal leren of zij het zullen houden!

Behalve de huisjes voor de kleine vogels als mezen en roodborstjes, zijn er twee mussenhotels (mussen wonen het liefst in familiegroepen bij elkaar in de buurt), twee roofvogelkasten en één uilenkast te vinden op de golfbaan. Voor de oplettende kijker zijn er zo’n acht huisjes met een S erop: deze hadden een vliegopening speciaal voor spreeuwen. Deze zijn gemaakt omdat spreeuwen graag emelten eten, de larven van langpootmuggen die leven tussen de wortels van gras. Spreeuwen laten daarbij de grasmat heel, in tegenstelling tot kraaien en eksters. De kasten hebben spreeuwen helaas niet kunnen verleiden om zich te vestigen op Grevelingenhout, er is jammer genoeg nooit een spreeuw gezien bij een S-kast. Uiteindelijk zijn de vlieggaten verkleind om leegstand te voorkomen.

Dat is nodig, want bijna alle huisjes worden gebruikt. Dat blijkt bij de rondgang langs de huisjes ieder voor- en najaar. In het najaar worden alle huisjes schoongemaakt en zo nodig gerestaureerd, waarbij Jan wordt geassisteerd door twee andere leden van Natuur- en Vogelwacht Grevelingenhout: Frans Claassens en Paul van der Hoek. In alle gebruikte huisjes worden resten van nesten verwijderd, net als poep en parasieten, zodat de vogels weer een schone schuil- en slaapplaats hebben in de winter. Alle huisjes worden als winterverblijf gebruikt, want in het voorjaar blijken ze allemaal weer schoongemaakt te moeten worden ter voorbereiding op het broedseizoen.

Daarop is één uitzondering, en dat is het minihuisje (zie foto). Voor welk minivogeltje is dit huisje bestemd? Dat is een verrassing, zegt Jan. Het verhaal achter dit huisje is dat Jan in 2020 gaat verhuizen naar een appartement. Hij kreeg van zijn dochter een klein vogelhuisje, passend bij zijn nieuwe kleinere woonomgeving. Naar analogie van dat huisje maakte Jan dit minihuisje voor de golfbaan, met een knipoog.

Onderstaande foto’s, gemaakt door Marinka Muller geven een beeld van de verschillende soorten vogelhuisjes. Kijk maar eens of u ze kunt vinden als u op de golfbaan bent!

Titia Kroon, namens Natuur- en Vogelwacht Grevelingenhout.

Scroll naar boven