Vleermuizen

Naast vogelnestkasten zijn er ook drie vleermuizennestkasten te vinden in bomen op de golfbaan, en wel bij de driving range. Waarom is dit gedaan? Ten eerste omdat het onze verantwoordelijkheid is om goed te zorgen voor alles wat groeit en bloeit op de golfbaan. Dat geldt zeker ook voor vleermuizen,

Officieel beschermde diersoorten die het moeilijk hebben in Nederland. Gelukkig komen ze voor op de golfbaan, op mooie zomeravonden zijn ze soms te zien. Ten tweede omdat we de biodiversiteit willen versterken, helemaal in lijn met een brede maatschappelijke ontwikkeling waarin bewustwording groeit dat een goed natuurlijk evenwicht het beste is. Zo eten vleermuizen duizenden insecten per dag en voorkomen daarmee op natuurlijke wijze een overschot aan bepaalde insecten, wat natuurlijk prettig is voor golfers! Daarmee is direct duidelijk wat de derde reden is waarom we juist op de golfbaan vleermuizen wel een handje willen helpen.

Het is niet bekend welke soorten vleermuizen precies leven op en rond de golfbaan. Daarvoor zou gericht onderzoek moeten worden gedaan door deskundigen. Verschillende soorten vleermuizen hebben specifieke nestkasten nodig. Zo zijn er platte kasten en kasten met meer binnenruimte. Welke soort kast het beste is, weten we niet, we hebben een willekeurige keuze gemaakt voor platte kasten. Paul van der Hoek, vrijwilliger van de Natuur- en Vogelwacht Grevelingenhout, heeft ze gemaakt. Ze hebben een doorgang van precies 1,7 cm zodat vleermuizen wel maar kleine vogels niet naar binnen kunnen gaan. Vleermuizen zijn gevoelig voor microklimaat, daarom zijn de kasten op advies van de Zoogdiervereniging bij elkaar geplaats maar wel op iets verschillende windrichtingen. De vleermuizen kunnen dan afhankelijk van de weersomstandigheden of de levensfase van de jongen kiezen welke kast voor dat moment het beste is. Of we geschikte kasten hebben en of we ze op een goede plaats hebben gehangen, zal blijken als we na één seizoen vaststellen of de kasten bewoond zijn of niet. We gaan het zien, trial and error!

Titia Kroon namens Natuur- en Vogelwacht Grevelingenhout

Maart 2019

Vorige slide
Volgende slide
Scroll naar boven