Orchideeën

Op de Golfbaan zijn verschillende orchideeën waargenomen tijdens de plantentelling in de zomer van 2018. Dat komt door de verschraling van de grond, waardoor vernieuwing ontstaat. Op de golfbaan gebeurt dit in de ‘rough- gebieden’, waarover elders op de site méér is te lezen onder de knop Biodiversiteit. Het volledige rapport van de planteninventarisatie staat ook op de site onder de knop Flora getiteld “Inventarisatie flora golfbaan 2018”.

Rietorchis

(Dactylorhiza epipactus)

De Rietorchis is een lage vaste plant met kleine knolletjes, die massaal voorkomt aan de waterranden van de diverse holes. De kleur is allerlei tinten donkerroze.

Moeraswespenorchis

(Epipactum palustris)

Deze orchidee komt talrijk voor langs de Grevelingen, maar er zijn nog niet veel exemplaren op de golfbaan waargenomen.

Bijenorchis

(Ophris apifera)

Er staan enkele exemplaren van de Bijenorchis aan de linkerkant van hole 5 langs het water. De bloem lijkt op een hommel of bij, vandaar de naam. Hierdoor wordt de bevruchting bevorderd.

Geelgroene wespenorchis

(Epipactus muelleri)

De Geelgroene wespenorchis kwam jaren geleden, toen de golfbaan net was aangelegd, veelvuldig voor in de bosjes op de baan. Maar ze zijn in de loop der tijd verdwenen en zijn nu weer waargenomen op hole 5 en 4 in de verschraalde stukken.

Onder de dennenbomen bij de doorloop van hole 5 ( Par 4) naar de tee van hole 6 is een heel groepje van deze wespenorchissen waargenomen.

Grote keverorchis

(Neottia ovata)

Van deze orchidee zijn er maar enkele exemplaren gespot door de plantkundegroep van Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland, die het afgelopen jaar een inventaris heeft gemaakt. Ze staan in de buurt van de Vleugelnoot tussen de heren- en de damesafslag van hole 5.

Al deze orchideeën zijn waargenomen op hole 4 en 5 langs de waterkanten. De Rietorchis staat ook op andere holes in rough-gebieden.

Tekst en foto’s Jacqueline Ranke.

Scroll naar boven