Kaukasische Vleugelnoot

Pterocarya fraxinifolia

Deze mooie opvallende boom behoort tot de walnootachtigen, echter het verschil met de gewone walnoot (Juglans) is dat de vrouwelijke katjes van de Kaukasische Vleugelnootboom, die wel 15-45 cm lang kunnen zijn, na bestuiving gevleugelde zaden dragen. Een goed kenmerk van de katjes is het grote aantal zijblaadjes (8-12) met een klein topblad.

De boom komt oorspronkelijk uit de Kaukasus en kwam in ons land in de 18e eeuw. De boom dankt zijn naam aan de gevleugelde nootjes: de naam Pterocarya is afkomstig uit het Grieks; pteron = noot en karyon = vleugel.

De twijgen zijn van binnen hol en door mergplaatjes in kamertjes verdeeld. De Kaukasische Vleugelnootboom staat op verschillende plaatsen op de baan. Mooie exemplaren staan op hole 5 aan de linkerkant van de hole tussen de dames- en de heren tee en op hole 14 aan de rechterkant in de buurt van de dennen. Verder staan enkele jongere exemplaren aan de rechter kant van de fairway halverwege hole7 achter de laterale waterhindernis en op hole 17 halverwege de hole achter de bunker.

De boom is een waardplant voor de houtwesp (Tremex fuscicornus). Deze wesp ziet er vervaarlijk uit met aan het achterlijf een hoorn, maar hij steekt niet! Hij kan wel 4,5 cm lang worden.

Tekst: Jacqueline Ranke
Foto’s: Jacqueline Ranke en Marinka Muller

Vorige slide
Volgende slide
Scroll naar boven