Actueel

Reserveren

U kunt uw starttijd telefonisch reserveren,
tel. receptie 0111- 48 26 50
of direct online.

Online Reserveren

IJsvogel

Veel bewoners van Grevelingenhout hebben ze wel eens gezien, al moet je er wel een klein beetje oog voor hebben! Hij zit vaak heel laag en dicht op het water. Met een razendsnelle vleugelslag vlak boven de grond of het water schiet hij je voorbij.  Dat mooie fel blauwe vogeltje met de oranje borst. De ijsvogel is echt een aparte verschijning met zijn felle kleuren. Niets doet er aan denken dat dit gewoon een inheemse vogelsoort is, hij zou niet misstaan in een tropisch bos bijvoorbeeld, heeft zelfs ook nog wel wat weg van een kolibri! Maar niks van dat, de ijsvogel komt gewoon in Nederland voor tussen de mussen en de merels. Hij is te vinden langs de randen van het water en dat kunnen zelfs de aller kleinste slootjes zijn. De slootjes rond de golfbaan bijvoorbeeld zijn bijzonder geschikt voor deze vogel om zijn eten bij elkaar te scharrelen. Op takjes die boven het water uitsteken zit hij naar beneden te turen totdat er wat eetbaars langs komt drijven. Voornamelijk kleine visjes staan op het menu.

Doordat er de laatste jaren weinig strenge winters zijn geweest is er op het moment een flinke populatie ijsvogels in Nederland. Ze kunnen heel slecht tegen strenge kou terwijl de naam eigenlijk heel anders doet vermoeden. De slootjes op Schouwen Duiveland zijn vaak licht brak en vriezen daardoor net wat minder snel dicht dan in andere delen van ons land. Daarom zien we in de winter vaak ijsvogels bij ons op het eiland, soms wel een paar op een plek tegelijk als de omstandigheden daar goed zijn. Een klein beetje stroming in het water en lekker in het zonnetje!

De ijsvogel nestelt aan de waterkant in steile oevers, de waterhindernissen langs de golfbaan zijn ook hier weer zeer geschikt! Grevelingenhout is daarom een prima gebied voor de ijsvogels. Dus als je de volgende keer op de golfbaan net in je backswing een blauwe lichtflits ziet…

Tekst en foto’s: Alex Diddens